Gezondheid

Gezond zijn is een rijkdom, dat klinkt een beetje afgezaagd maar als je thuiskapster bent weet je als geen ander hoe waar dat is.

De thuiskapper is voor mensen die lichamelijk iets mankeren een uitkomst. Een aantal voorbeelden kan je teruglezen in het boek "geknipte verhalen" maar ik heb natuurlijk meer klanten die lichamelijk iets hebben. Naast een paar mensen die in bed moeten liggen vanwege een dwarslaesie of dat ze terminaal zijn heb ik ook klanten die MS hebben of COPD, of "gewoon" versleten zijn door ouderdom. Jonge mensen die vechten tegen kanker, reuma of diabetes.

Wat ik ook (te) veel zie zijn mensen die Alopesia hebben. Dat kan in verschillende vormen. Een klant is door plotselinge stress bijna al haar haren kwijtgeraakt. Een jonge meid met weinig haar per vierkante cm. De Frontale fibroserende Alopesia waarbij het haar geleidelijk verdwijnt vanaf de haargrens in het gezicht hakt er ook in omdat je je coupe gaat aanpassen om het zolang mogelijk te verbloemen. Deze maand kwam Alopesia areata "ronde kale plekken"  in beeld. Gelukkig weten we dat die vorm meestal na een paar maanden weer verdwijnen doordat het haar weer gaat groeien.  

 

Suikerfeest

Deze week was ik bij twee zusjes. Twee vlotte twintigers die midden in het leven staan. Als ik binnen kom is het meteen altijd gezellig. Ik trek mijn schoenen daar uit en een kopje thee wordt ook altijd aangeboden. Naast de meiden is altijd wel een nichtje moeder of tante aanwezig. Deze keer waren ze echter samen. Leuk is dat ze altijd wel iets anders willen. Voor een kapper is dat fantastisch.  Deze dames zijn altijd elk plukje aan het bekijken en de spiegels worden erbij gehaald zodat elke kant goed kan worden bekeken. Als zij tevreden zijn geeft dat altijd een goed gevoel want een kritische klant tevreden maken is leuker dan iemand die niet eens in de spiegel kijkt. Na het knippen werden de nieuwe coupes bedekt voor het naar buiten gaan met een hoofddoek, de dames gingen koken zodat er ‘s avonds na zonsondergang weer kon worden gegeten. Ramadan is bijna ten einde en het Suikerfeest kan dan beginnen, en dat allemaal met een mooie geknipte coupe.

Lieve schat

Een dame van midden veertig waar ik elke vijf weken kom was deze week weer aan de beurt om geknipt te worden. Bijzonder aan deze dame is dat ze geestelijk beperkt is. Je ziet niks bijzonders aan haar. Ze is altijd vrolijk en altijd blij als ze geknipt wordt. Dat is niet zo verwonderlijk want ze heeft een dikke bos haar.  Als ik kom is haar haar altijd keurig gewassen en meteen beschikbaar. Ze woont samen met acht andere mensen gemeenschappelijk en ze worden verzorgd door twee medewerkers. Deze mensen wassen, praten, koken en alles wat moeders eigenlijk doen om een huishouden in goede banen leiden. Dit zijn echter geen kinderen maar cliënten.

Deze week was het erg warm en ze was blij dat het weer een stuk korter werd geknipt. In de gemeenschappelijke woonkamer is het lekker licht en ruim. Als ik haar knip kijkt zij naar buiten. Een gesprek met haar is altijd gezellig ondanks dat ze alleen antwoord geeft op mijn vragen. Ze is een zonnetje en ik zet altijd meteen een nieuwe afspraak in haar agenda wat ik dan weer doorgeef aan haar familie. Graag tot de volgende keer!

 

Oude bomen moet je niet verplaatsen

Elke dag ontmoet ik leuke- of bijzondere mensen. In mijn blog beschrijf ik een klant of situatie die mij om welke reden dan ook zijn bijgebleven. In het boek "geknipte verhalen" kunt u 14 verhalen lezen uit de dagelijkse praktijk in combinatie met foto's, gemaakt door Frans de Vree

 

Een lieve dame die via via bij mij is terecht gekomen heb ik een paar weken geleden voor het eerst geknipt. Ze vertelde toen al dat ze ging verhuizen maar dat ze er erg tegenop zag. Ik kon me dat wel voorstellen. Ze had een eengezinswoning nu helemaal voor haar alleen en dan ook nog een tuin. Een hoop spullen die ze moest gaan inpakken!

Vandaag ging ik haar permanenten en knippen op haar nieuwe adres. Een prachtig appartement dat uitkijkt op groen, alles netjes en nieuw. Mevrouw keek echter minder blij. Afgezien dat ze de dagelijkse rituelen mist zoals samen koffie drinken, krantje lezen en in de tuin zitten samen met haar man, mist ze vooral haar eigen plekje met herinneringen.  Niet alleen haar man is ze kwijt maar ook haar plek met herinneringen.  Gelukkig heeft ze kinderen die goed voor haar zorgen !

 

Drieling

Elke dag ontmoet ik leuke- of bijzondere mensen. In mijn blog beschrijf ik een klant of situatie die mij om welke reden dan ook zijn bijgebleven. In het boek "geknipte verhalen" kunt u 14 verhalen lezen uit de dagelijkse praktijk in combinatie met foto's, gemaakt door Frans de Vree

 

Kleine kinderen knippen vergt geduld. Met mijn leuke kinderschorten, roze nekkwast, snoepjes en grapjes (althans dat denk ik;-)) probeer ik de kinderen te overtuigen dat het knippen geen pijn doet en niet lang duurt als je maar STIL zit.

Stilzitten is echter, begrijpelijk, moeilijk. Mijn begrip gaat ver omdat ik vroeger de hele kapsalon bij elkaar gilde en de schaar uit de handen van de betreffende kapster wilde trekken.

Deze week waren er kinderen die het op een brullen zetten bij het zien van mijn kam en schaar, maar er was ook een drieling die bijzonder goed stil zat.  Twee jongens en een meisje een drieling (hoe leuk is dat!?) die moe waren van een dagje pretpark.

 Eerst ging het meisje dat haar haartjes lang wil laten groeien, daarna de jongens ( identiek dus wie wie is moet je mij niet vragen).  De haren werden verzameld voor in de plakboeken zodat later nog eens kan worden gekeken hoe blond ze ooit zijn geweest.

Na een high five kon ik fluitend naar huis, heerlijk dit soort kinderen.

 

 

 

Man op leeftijd

Vandaag weer een drukke dag gehad. Een van de klanten vandaag was een oudere man die nog midden in het leven staat. Dik in de 90 maar hij rijdt nog auto, heeft een vriendin en wil graag dat zijn haar regelmatig wordt geknipt. 

Eerst maken we altijd een praatje omdat we veel dezelfde mensen kennen. Zijn gehoorapparaten gaan dan uit en het communiceren wordt daarna een stuk lastiger. Ik moet hard praten en hij praat nog harder terug. Als ik klaar ben met het knippen van zijn haar kijk ik zijn wenkbrauwen nog even na. Na een kritische blik in de spiegel gaan de gehoorapparaten weer in. 

De standaard zoektocht naar de pinpas volgt en ondertussen stofzuig ik de haren op voor deze heer op leeftijd.  Na de betaling ga ik de regen weer in. Tot over een paar weken!

  

Bruiden

Het is voorjaar en dan wordt er veel getrouwd. Veel bruiden laten hun haar doen door een kapper die ook kan opsteken. Het is heerlijk om iemand op zo'n belangrijke dag  in haar leven nog mooier te mogen maken. Variërend van een paar weken tot een paar dagen voor de bruiloft maak ik een proefkapsel. Samen kijken we wat je mooi staat. Wat past bij je gezichtsvorm, je jurk en je persoonlijkheid. Op de trouwdag zelf is die zorg dan helemaal weg. Door een stevige basis in het kapsel te leggen  d.m.v. touperen en haarlak kan je het haar eventueel 's avonds op het feest losgooien en zo heb je twee kapsels op een dag!

 

 

Nieuwe site

Een nieuwe site maken is een hele klus. Tegenwoordig moet een site niet alleen de juiste informatie bevatten met mooie foto's maar moet bovenal goed vindbaar zijn. Een moderne site past zich aan. Aanpassen aan het formaat van je beeldscherm waarmee je de website wilt bekijken. Dus hoe je ook inlogt op deze site hij moet goed leesbaar zijn. 

 

2015

De feestdagen zijn achter de rug en ik wens iedereen een goed nieuwjaar.

Het nieuwe jaar vraagt om kleur in het haar! Klinkt niet alleen gezellig en maar is ook waar.

Een nieuwe coupe of nieuwe kleur zorgt ervoor dat je weer anders naar je zelf gaat kijken. Je voelt je anders, mensen maken een opmerking erover en dat maakt de donkere dagen in januari weer wat vrolijker.

Dus twijfel niet langer en doe het gewoon!

2015 wordt het jaar dat ik samen met fotograaf Frans de Vree een boek ga uitbrengen. Een boek waarin klanten met hun verhalen centraal staan. Mooie , grappige en heftige verhalen. Via mijn site, onder kopje "kappersboek" zie je al een paar quotes met foto's en ook via Facebook ben ik te volgen.